Cinema a la Fresca – Pina

Cinema a la Fresca – Pina

Cinema a la Fresca |

Dijous 5 a les 22h |

Entrada gratuïta |

Plaça de La Cate

 

“BALLEU, BALLEU, SINÓ ESTAREM PERDUTS”

‘Pina és un poema visual i un homenatge a una coreògrafa que va viure en un moment on els fonaments de la dansa trontollaven. Dos anys després de la mort de la ballarina Pina Bausch (1940-2009), Wim Wenders dirigeix un film compost per les coreografies més destacades de la dona que es va destapar per moure’s fins connectar-se amb si mateixa, amb la vida i amb la seva memòria interior.

És un film d’una expressió inexpressiva que té la capacitat de representar les emocions més fugitives, moments tan bells com aterradors que ballen per alliberar-se de la tradició, ja que existeix la profunda necessitat de deixar parlar el cos i alliberar l’inconscient que ha estat ferit per les guerres del seu voltant.

Ballar o endinsar-se en aquesta pel·lícula és encarnar allò inconscient i intangible del fons misteriós de la humanitat. Un exercici que convida l’espectador a moure’s per combatre la resistència i els tabús. Cada fragment recorda que el cos, en la dansa, no és un instrument que no ha de demostrar res, només ha de contemplar la consciència de si mateix i expressar allò que sent.

L’imaginari de Pina balla en horitzontal i vertical, entre el cel i la terra. Li dóna vida emocional a l’inconscient i va més enllà del món tangible i l’obscuritat de les tenebres, ja que busca l’alba de l’ànima en un cos que no és un instrument per expressar-se, sinó que és la pròpia expressió en ella mateixa.

Aquest film és un collage de danses que ens demostren allò que Pina ens ha ensenyat i hem de seguir aprenent: no és interessant com es mouen les persones, sinó allò que les fa moure. Aquesta és una bona manera de recordar-la i iniciar-se en aquest passeig per les ombres i les llums del moviment que busquen la veritat del cos i, sobretot, la veritat de l’ànima.