Ondina (Cineclub Diòptria)

Ondina (Cineclub Diòptria)

Ondina

Dijous 11 de febrer de 2021, 20h15
 
Títol original: Undine
Direcció: Christian Petzold
Guió: Christian Petzold
País: Alemanya
Idioma: Alemany
Gènere: Drama
Metratge: 89 min.
Intèrprets: Paula Beer, Franz Rogowski, Maryam Zaree, Jacob Matschenz, Anne Ratte-Polle, Rafael Stachowiak, José Barros, Julia Franz Richter, Gloria Endres de Oliveira, Enno Trebs, Christoph Zrenner
Fotografia: Hans Fromm
Muntatge: Bettina Böhler
LA REINTERPRETACIÓ DEL MITE
 

En el mite germànic-escandinau, Ondina era una nimfa d’aigua que fruïa de bellesa i immortalitat a condició de no enamorar-se d’un mortal. El destí, però, la feu enamorar-se de Sir Lawrence amb qui es casa i té un fill, fet que la convertí en víctima del pas del temps com a qualsevol mortal. En els seus vots de casament, Sir Lawrence declara que cada alenada que fes mentre estigués despert significaria una renovació de la promesa d’amor etern per Ondina. El trencament del compromís de fidelitat envers Ondina fa que Sir Lawrence sigui condemnat a morir en quedar-se adormit.

Amb aquesta llegenda com a teló de fons Christian Petzold situa Ondina en l’actual Berlin. La protagonista és una historiadora especialitzada en desenvolupament urbà i, com la del mite, és abandonada pel seu amant i la venjança per la deslleialtat envers el qual es veu com a ineludible.

De Petzold recordarem “Barbara”, la pel·lícula de l’any 2012 projectada a Diòptria, on la protagonista femenina, castigada a treballar en un hospital d’un poblet de l’antiga RDA, era també l’eix de la història.

Aquest cop, Petzold ens transporta a una faula fantàstica carregada de poesia tot seguint amb la utilització del seu característic realisme depurat. I quan de poesia parlem, com a espectadors, no hem d’oblidar una doble vessant, la d’hipnotisme que ens apropa al treball i la d’opacitat que ens n’allunya. Un treball premiat per la seva direcció al festival de Sevilla en gran part també per la gran feina de direcció d’actors.

I en el repartiment actoral, destacadíssima, trobem a Paula Beer. Premiada a Berlin per aquesta pel·lícula, i que potser recordem pel film “Frantz” de François Ozon, que la va descobrir al públic internacional. La seva interpretació aporta el grau de fascinació que demana un tema tan difícil de plasmar com és l’enamorament.

Els mites no deixen de ser font de referència per repensar els temes clàssics de l’espècie humana. Com en el cas que ens ocupa, l’amor, sobre el qual tants minuts de cinema se n’han fet. Esperem que en quedin molts més per venir.

 

 

Data

Feb 11 2021
Expired!

Hora

8:15 pm - 9:40 pm
Sala d'espectacles

Lloc

Sala d'espectacles
La Cate, Figueres
Categoria

Organitza

Diòptria

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *