Cancel·lació de l’obra de teatre ‘Mentiders’.
8 abril, 2021
Concurs de fotografia del centenari de La Cate
19 abril, 2021

La Cate celebra el seu centenari

El Patronat de la Catequística, “la Cate” celebra aquest 2021 una fita important: els 100 primers anys de la seva història. I ho vol fer recordant el passat, el significat que ha tingut per a la societat figuerenca i empordanesa en les diferents etapes històriques fins a esdevenir una de les seves entitats més actives, però sobretot encarant el que ha de ser l’entitat en el futur.

El mes de novembre de 1921 va prendre forma el Patronato de la Catequística Parroquial, una associació vinculada  a la parròquia, amb l’objectiu bàsic d’educar i formar des de la cultura i el lleure a nens i joves de la ciutat. Així va continuar lligada estretament als moments històrics de l’època, fins que una reforma dels estatuts la va convertir en una entitat de Dret Civil; aquest canvi ocorria el 1972, data que és la que figura legalment com la de la Fundació.

Aquest mes de maig s’iniciaran els actes commemoratius d’aquest centenari que es preveu que durin aproximadament un any, per tal de celebrar també el cinquantenari de la “fundació” de l’entitat tal com se la coneix actualment. Espectacles, xerrades, exposicions, festes i l’aparició de dos llibres, un mural commemoratiu seran algunes de les activitats que s’estan organitzant.

Avui per avui, “la Cate” és una de les entitats més actives de la ciutat de Figueres. Partint de la base d’un edifici notable (obert el 1932) que li dona estabilitat i projecció, el treball de la seva junta directiva, l’aportació dels seus socis i el suport del públic empordanès han fet de l’entitat un referent en el món cultural de la comarca i, per extensió, del teixit associatiu de Catalunya.

Al Patronat, “la Cate”, li pertoca aquest 2021 celebrar el centenari de la fundació i ho fa fent un repàs enrere, però molt especialment mirant cap al futur, cap al 101 i els que vindran després. “El que ens importa d’aquest moment, és marcar el futur de l’entitat que va nèixer amb criteris del segle XIX, que va viure i assumir els reptes del segle XX, i que ha aconseguit l’actualizació en el primer quart del segle XXI“, remarquen.

Malauradament qualsevol celebració el 2021 porta un segell indefugible, el de la pandèmia del Coronavirus. La situació sanitària ha fet replantejar dates, qüestionar actes, reorganitzar estratègies, i plantejar solucions. “Però no ens farà desdir de la celebració. Perquè no ens motiven els 100 anys passats, sinó els cent futurs….”  afegeixen

 Des de l’abril de 2018 es venia preparant la celebració del centenari de l’entitat. “Érem conscients que era un moment històric important, perquè l’esdeveniment s’ho mereixia, però també perquè era la oportunitat de fer el pas de renovació cap al futur amb les exigències que ens marquen les coordenades del segle XXI“. El que menys importa són les dates, l’important és la celebració i els objectius, resumits en tres:

 • Donar a conèixer l’entitat. La seva història i el seu origen. Però sobretot la seva evolució i com s’ha adaptat a cada moment històric, amb el compromís dels seus socis, amb la ciutat, la comarca i el País.
 • Obrir l’entitat a nous figuerencs i figuerenques, empordanesos i empordaneses, a partir de una excel·lent oferta cultural i social.
 • Projectar la Cate del futur.

 Els actes de celebració en els quals actualment estem treballant, es concreten en:

 • Actes institucionals: Un espectacle inaugural, de presentació pública del Centenari.  

Un acte d’intercanvi amb l’Orfeó Badaloní, que també celebra aquest any el centenari.

 • Una exposició de gran format “100 anys de la Cate” per a ser muntada a la plaça de la Cate.
 • Recordatoris de la influència de la Cate al llarg d’aquests 100 anys, en:

Cinema: Exposició que coincidirà amb la celebració de la XVII Trobada de cineclubs, que es celebrarà a la Cate el 12 i 13 de juny.

Teatre: Exposició explicant les diferents èpoques; xerrades vinculades a moments puntuals  de la història i representacions.

 • Edició de dues publicacions:
  • Llibre sobre l’arquitecte Emili Blanch, redactor del projecte de l’edifici de la nostra seu (BCIN), amb textos de Joan Falgueras i fotografies de Francesc Guillamet.
  • Aparició del volum editat per l’Ajuntament de Figueres (Col·lecció Juncària), amb la història de l’entitat.
 • Un “És Cate Room”, joc pel qual els participants coneixeran episodis de la història del Patronat, que els hauran de servir per trobar la sortida a la història d’intriga en la qual es veuran atrapats.

Dintre d’aquests actes extraordinaris en motiu del centenari, que ampliaran la programació que habitualment organitza l’entitat de teatre, música, titelles, conferències, etc…, destaquen dues iniciatives que ja es convoquen en aquests moments (*), abans de la inauguració oficial:

 • Convocatòria d’un concurs públic per a la pintura d’un mural commemoratiu a la paret est de la plaça de la Cate.
 • Convocatòria d’un concurs de fotografia per instagram.

(*) Les bases es faran públiques els propers dies.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *