EN COL·LABORACIÓ AMB FIGUERES A ESCENA – Setmana dedicada a la vellesa i a la gent gran
Amb la presència del seu director, Abel Moreno – Entrada lliure
RESERVA D’ENTRADES: https://www.eventbrite.es/e/535765337547
LA PERSISTÈNCIA DE LA MEMÒRIA
Als seus 90 anys, en Pitu camina ràpid, com si fugís. Probablement, aquest ancià anònim, s’hi va acostumar fa anys: a fugir del franquisme, del camp de refugiats d’Argelés, dels camps de treball del govern de Vichy, de la matança d’Oradour-sur-Glane, dels camps de concentració nazis… . Però el passat d’en Pitu ningú el coneix, ni tan sols el seu fill. Com tants altres, per evitar les represàlies franquistes en tornar de l’exili, va decidir guardar la seva història als trasters de la memòria, a on va romandre durant 70 anys.
Actualment, en Pitu va cada dia a cuidar a la Mercè, la seva dona. És conscient que si no ho fes així, en poc temps, ella ja no el recordaria per culpa de l’Alzheimer. Mentre desempolsa documents del passat en Pitu decideix tornar als llocs dels quals va escapar per emprendre la que, paradoxalment, serà la seva última fugida, la de l’oblit.
Escrita, produïda i dirigida per Abel Moreno Pradas, “Fugir de l’oblit” retrata el viatge re-constructiu que en Pitu (Josep Busó Pons) emprèn per tornar a visitar els indrets pels quals va transitar durant els seus 4 anys d’exili. Aborda la recerca de la identitat d’un home, a través de la qual es perfila la nostra identitat col·lectiva, ja que part important dels records que conformen la identitat d’aquest home són vivències en primera persona d’alguns dels episodis que han marcat la nostra història recent i, per tant, són alguns dels pilars que sustenten la nostra memòria col·lectiva. Se’ns mostra un procés re-estructurador, a través del qual s’aborda el tema de la construcció dels records; com la realitat acaba transformada en memòria.
Paral·lelament, i gràcies a la utilització de material d’arxiu, aquesta pel·lícula-documental conté una reflexió implícita sobre la funció del fet fílmic en la preservació i recuperació de la memòria històrica que, per extensió, també englobarà al mateix documental.
“Fugir de l’oblit” va ser guardonat amb el Premi a Millor Documental i el Premi del Públic a l’edició de 2016 del ‘Festival Gollut’ de Ribes de Freser. També va ser nominat a Millor Documental i Millor Director al ’12 Months Film Festival’ de Romania i va optar al premi de Millor Llargmetratge Documental al Festival FICNOVA.